Sporen van kolonisatie

SPOREN VAN KOLONISATIE: GEBREK AAN VRIJHEID

Gebrek aan vrijheid vroeger

Het koloniale systeem was onfair. Niet iedereen kreeg dezelfde rechten. Congolezen werden onderdrukt. De maatschappij was ontwikkeld op basis van racistische ideeën, en dus ingekleurd door structurele discriminatie. Europeanen konden gaan en staan waar ze wilden, maar Congolezen werden beperkt in hun vrijheid. Bovendien hadden Europeanen allerlei privileges, puur door hun huidskleur. Dat had een impact op verschillende aspecten van het dagelijks leven zoals vervoer, werk, onderwijs en vrije tijd.

Bekijk de volgende video. 

Enkele getuigen komen aan het woord over de ongelijkheid tijdens de koloniale periode. Je mag stoppen met kijken na 7:27 ;-)

 

 

Gebrek aan vrijheid vroeger en nu

Hoewel onze maatschappij er vandaag geen van onderdrukking is, zijn er gelijkenissen te vinden tussen het gebrek aan vrijheid vroeger en nu. Het koloniale verleden heeft vandaag nog steeds zijn sporen: in Congo maar ook in onze eigen samenleving. Ongelijkheid en onvrijheid toont zich vandaag ook voor mensen van kleur, soms in een nieuw jasje. De link met het koloniaal verleden kan gelegd worden.

Ga op zoek naar gelijkenissen tussen onvrijheid toen en nu. 

Plaats de afbeeldingen bij het juiste thema. Let op: slechts aan 4 van de 8 thema's kunnen 2 afbeeldingen (één van vroeger en één van nu) verbonden worden. De andere 4 thema's mag je onaangeroerd laten.

Tips: 

  • Dubbelklik op het icoon  in de rechterbovenhoek om de oefening op volledig scherm te zien.
  • Ga met je muis over  bij elke afbeelding voor de bijhorende tekst.
  • Betekenis van paternalisme: Met paternalisme wordt bedoeld dat een persoon een bevoogdende houding inneemt ten opzichte van een ander. Hiermee plaatst die persoon zich boven de ander en wordt de ander niet (gelijk-)waardig behandeld.

 

SPOREN VAN KOLONISATIE: GEBREK AAN VRIJHEID
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x