Doel van deze etappe
- Je weet wat het proces van beeldvorming is en kan de begrippen categoriseren, stereotype, vooroordelen, discriminatie verklaren.
- Je weet dat kinderen al op jonge leeftijd vooroordelen ontwikkelen.
- Je reflecteert op je eigen ‘bias’.

Koloniale erfenis
De koloniale geschiedenis drukte zijn stempel op verschillende aspecten van onze samenleving. Racisme en discriminatie zijn een rechtstreekse erfenis.
Kinderen komen al op jonge leeftijd in contact met ongelijkheid en discriminatie. Het is dus van belang hen kritisch te leren reflecteren over deze geschiedenis en de mechanismen die eruit zijn voortgekomen.
Een belangrijk en vatbaar thema daarin is beeldvorming. Stereotiepe beelden en racisme sluipen ook de leefwereld van de leerlingen in jouw klas binnen.

Het proces van beeldvorming en vooroordelen
Vul de 5 vragen in over beeldvorming.
Druk op de blauwe pijl rechts onderaan het witte kader om naar de volgende vraag te gaan.
Bekijk het onderstaande filmfragment en beantwoord de vragen die verschijnen.
Klik na elke vraag op ‘verder met video’ om verder te kijken.
De ontwikkeling van vooroordelen
De ontwikkeling van vooroordelen over onder meer huidskleur werd al meermaals onderzocht. Bijvoorbeeld tussen de jaren ’30 en ’40 voerden het echtpaar Kenneth en Mamie Clarkeen een experiment uit. Ze wilden uitzoeken wat de impact was van segregatie en de beeldvorming omtrent huidskleur op het zelfbeeld van kinderen van kleur.
Er zijn recent verschillende gelijkaardige studies gedaan die onderzoeken of deze beeldvorming ook in een superdiverse samenleving aanwezig is. Uit deze tests blijkt telkens dat de meeste kinderen een lichte voorkeur hebben voor een witte huidskleur. Ook in het tv-programma ‘De Wonderjaren’ voerde men in 2021 hetzelfde experiment opnieuw uit.
Bekijk het onderstaand filmfragment.
Bekijk het schema over de ontwikkeling van vooroordelen tijdens de jonge jaren.
Klik op de 4 interactieve knoppen voor de uitleg.
Bron afbeelding: © Stad Antwerpen, AP Hogeschool, docAtlas
En ik?
Heb ik ook vooroordelen?
Hou jezelf een spiegel voor én test jezelf. Via deze test kom je te weten wat jouw verborgen voorkeuren zijn. Dit wordt bepaald op basis van jouw reactiesnelheid. De test duurt ongeveer 10 minuten.
Klik hier en doe de (anonieme) test!

Reflecteer
Je hebt net de test gedaan. Neem de tijd om stil te staan bij de testresultaten.
Vul de 3 vragen (anoniem) in.
Klik op ‘klaar en volgende’ om naar de volgende vraag te gaan.
Hoe komt dit?
Voor het antwoord kijken we naar het maatschappelijke niveau. We hebben namelijk allemaal vooroordelen en discriminerende trekjes. Vaak zijn deze impliciet en onbewust.
Bekijk onderstaande video en kom meer te weten over de verklaring van de resultaten en impliciete vooroordelen.
