Verkennen
Wat denk jij?
Kan je zomaar de baas worden over een stukje grond? Wat als er al iemand woont?
Veroveren
Icoon: grond
Plak het icoon op de mindmap. Noteer met kernwoorden wat je hebt geleerd.
Bazen van Congo
Congo heeft verschillende leiders gehad. Sinds 1885 is het gebied één geheel. Sindsdien is de naam regelmatig veranderd.
Maak onderstaande oefening. Ontdek meer over de verschillende leiders en plaats ze juist op de tijdlijn.
Kongo, niet Congo
In 1608 kwam de Antwerpse koopman Pieter van den Broecke in het machtige koninkrijk Kongo. In zijn reisverhalen beschrijft hij zijn ontmoeting met mensen uit het koninkrijk. Hij vertelt over zijn ontvangst bij een belangrijke leider, de graaf van Sonho.
Luister naar het volgende fragment.
Icoon: bazen van Congo
Plak het icoon op de mindmap. Noteer met kernwoorden wat je hebt geleerd.
Imago
icoon: imago
Plak het icoon op de mindmap. Noteer met kernwoorden wat je hebt geleerd.
De openbare weermacht
Icoon: leger
Plak het icoon op de mindmap. Noteer met kernwoorden wat je hebt geleerd.
Opstand
Doorheen de koloniale geschiedenis van Congo, kwamen allerlei mensen in opstand, ook wel verzet genoemd. Veel Congolezen waren boos omdat ze verplicht moesten werken, minder rechten kregen, in slechte omstandigheden moesten leven… Ze gaven kritiek en eisten meer rechten.
De Congolezen verzetten zich op een zichtbare manier. Ze voerden allerlei acties, stopten met werken of staken gebouwen in brand. Daarnaast voerden ze actie op verborgen manieren: ze werkten minder hard, gingen ’s nachts planten uittrekken of de dragers liepen langzamer.
Op deze tijdlijn zie je enkele verzetsacties op verschillende plekken in Congo.
Onafhankelijkheid
De vele protesten leidden tot de eerste verkiezingen. De Belgen moesten uit Congo vertrekken, en de Congolezen werden vanaf 30 juni 1960 terug de baas in eigen land. Bij de eerste verkiezingen werd Jozef Kasavubu verkozen tot president en Patrice Lumumba tot eerste minister.
De lange strijd had eindelijk resultaat! Het lied “indépendance cha cha…” galmde door de straten. Dat lied werd geschreven om de onafhankelijkheid te vieren. Indépendance betekent onafhankelijkheid.
Maak onderstaande videoquiz.
De ene speech is de andere niet
Op 30 juni 1960 werd Belgisch-Congo de Republiek Congo. Op deze dag gaf koning Boudewijn van België een speech. Ook de kersverse president Kasavubu en de eerste minister Lumumba van Congo gaven een speech.
Bekijk hieronder enkele stukjes uit de speech van Boudewijn en Lumumba.
Minister Lumumba reageerde in zijn speech op die van koning Boudewijn. Ze hadden elk een andere kijk op de koloniale geschiedenis en de onafhankelijkheid.
Hun ideeën zijn tegengesteld:
- Boudewijn bekijkt het verleden vanuit zijn rol als koning van België. Hij wil dat zijn land er goed uitkomt. Hij vertelt hoe goed België voor Congo zorgde.
- Lumumba benadrukte de lange strijd die Congolezen voerden. Hij benadrukt ook de pijn en onrecht die ze hebben moeten doorstaan.
Maak volgende oefening. Wat hoort bij Lumumba en wat bij Boudewijn?
Icoon: opstand
Plak het icoon op de mindmap. Noteer met kernwoorden wat je hebt geleerd.
Dit was de laatste stop van het leerpad ‘macht’. Proficiat! Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle leerpaden.