
Studio Globo belicht
Je weet wat Studio Globo doet en kent ons aanbod.
Wie zijn wij?
Studio Globo is een educatieve ngo voor mondiale solidariteit, met educatieve centra in Antwerpen, Brussel, Hasselt, Gent en Roeselare.
Met een praktijkgericht vormingsaanbod ondersteunt Studio Globo leerkrachten om te werken aan de wereld in de klas.

Wat doen wij?
Gedreven door een ideaal van sociale rechtvaardigheid wil Studio Globo werken aan een leefbare toekomst waarin elke mens meetelt. Studio Globo stimuleert en versterkt daarom leerkrachten in het Nederlandstalige onderwijs om steeds nieuwe generaties kinderen en jongeren via een verbindend verhaal te bewegen tot mondiale solidariteit, lokaal en wereldwijd. Hiervoor werkt Studio Globo een praktijkgericht vormingsaanbod uit voor leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs en leerkrachten in opleiding. Studio Globo biedt daarbij lespakketten, inleefateliers en workshops aan waarin beleving centraal staat.
Studio Globo in beeld
Sporen van kolonisatie in vogelvlucht

Bekijk de schematische voorstelling van het project ‘Sporen van kolonisatie’.

Sporen van kolonisatie in beeld
Bekijk het filmfragment over de lesactiviteiten en doelen van het lespakket.
Onderzoeksvragen
Lees de onderzoeksvragen die centraal staan in het lesmateriaal.

Modules van het lespakket
Het materiaal bestaat uit 6 lesactiviteiten (totaal 400 min.) die modulair te gebruiken zijn.

INSTAP: Een onverwerkt verleden
Leerlingen maken kennis met een aantal acties vandaag. Uit die acties blijkt de verontwaardiging over racisme en koloniaal denken vandaag. Die denkpatronen zijn sporen uit het koloniaal verleden. De leerlingen reflecteren hierop.
KERN 1: Op onderzoek naar een koloniaal verleden
Om het heden beter te begrijpen, gaan de kinderen op onderzoek naar het verleden. Ze ontdekken wat koloniseren betekent en gaan via vier leerpaden op verkenning door de tijd. Die leerpaden bieden via foto’s en filmfragmenten inzicht in verschillende perspectieven.
KERN 2: De macht van het beeld
Leerlingen onderzoeken in groepjes beeldmateriaal, reclame, strips, kinderboeken en films, van vroeger en nu. Ze reflecteren op het beeld dat gegeven wordt van mensen met een zwarte huidskleur. Hiermee onderzoeken ze patronen in discriminerende afbeeldingen en beeldvorming.
SPEL: Gebrek aan vrijheid
Via een spelvorm ervaren de leerlingen het verschil in vrijheid tussen Europeanen, Congolezen en évolués in Elisabethstad van 1954. Ze leggen in de nabespreking de link naar (on)vrijheid vandaag.
SLOT: Dekoloniseer je mee?
Vandaag leven er in België heel wat mensen met migratieachtergrond uit Congo, Rwanda en Burundi. Zij zetten vaak acties op. Aan de hand van hun getuigenissen ontdekken leerlingen hun migratieverhaal, maken ze kennis met het begrip ‘dekoloniseren’ en hun droom voor de samenleving. Daarna formuleren de leerlingen zelf hun eigen wens voor de samenleving.
EXTRA: Dekoloniseringshelden
Met een kritische blik kijken de leerlingen naar het straatbeeld en de link met racisme vandaag. Ze leren enkele dekoloniseringshelden kennen die ontbreken in de publieke ruimte. Daarna gaan de leerlingen creatief aan de slag om de samenleving te dekoloniseren.